
قبل از معرفی جاذبههای گردشگری بندر گواتر باید بدانیم: چابهار، تنها بندر اقیانوسی کشور به شمار میآید که در جنوب استان سیستان و بلوچستان قرار دارد.
بندر گواتر یا همان خلیج گَواتر نام خلیج نسبتاً کوچک و قدیمی در طول ساحل مکران در دریای عمان است. این بندر یکی از جاهای دیدنی چابهار محسوب میشود. خلیج گواتر نقطهای در جنوب شرق ایران، هم مرز با پاکستان و جز استان سیستان و بلوچستان است. این منطقه به دلیل قرار گرفتن در مجاورت جنگلهای حرا یکی از مناطق حفاظت شدهی محیط زیست است.
گواتر یکی از آخرین نقاط مرزی ایران بوده و با توجه به داشتن جاذبههای دیدنی بسیار و هم جواری با آبهای دریای عمان، همچنان کمتر شناخته شده و عده کمی با این بندر آشنایی دارند.
بندر گواتر به انتهای جادههای ایران شهرت دارد. این بندر منطقهای در جنوب شرق ایران، هممرز با پاکستان و جزوی از استان سیستان و بلوچستان است. اگر فیلمهای علمی تخیلی را دیده باشید که فضای مریخ در آنها به تصویر کشیده شده است. کاملا فضای گواتر را با آن شبیه میبینید. از ابتدای جاده گواتر به هر آدمی حس عجیبی دست میدهد؛ مخصوصا اگر در روشنایی روز وارد جاده وهمانگیزش شوید، مجذوب سکوت و زیبایی آن خواهید شد و تجربه فوقالعادهای به دست خواهید آورد.
اگر دقیقتر بخواهید بدانید، باید بگوییم این بندر در طول ساحل مکران و در مرز ایران و پاکستان واقع شده است. موقعیت جغرافیایی این بندر، میان خلیج چابهار در ایران و بندر گوادر در پاکستان است. در غرب این خلیج، ساحل زیبای بریس جا خوش کرده و در شرق آن سواحل پاکستان روی نقشه دیده میشود. فاصله خلیج گواتر از چابهار در حدود ۱۰۰ کیلومتر است.
این خلیج در شرق چابهار قرار دارد و ایرانشهر در شمال آن واقع شده است. برای آنکه از ایرانشهر به بندر برسید، باید حدود ۴۰۰ کیلومتر به سمت جنوب برانید. بندرعباس در شمال غربی بندر گواتر با فاصله ۷۷۰کیلومتری است. دو شهر بم و کرمان نیز در شمال غربی گواتر به ترتیب با فاصلههای تقریبی ۷۵۰ و ۹۳۰ کیلومتر واقع شدهاند. اگر از زاهدان به سمت این بندر راهی شوید، باید حدود ۷۰۰ کیلومتر به سمت جنوب حرکت کنید.
رودخانهی باهوکلات از سمت ایران و رودخانه ی نهر دشت از سمت پاکستان، به خلیج گواتر می ریزد. تنها بندر اقیانوسی ایران با مردمانی خونگرم و مهمان نواز است که معتدل ترین آب و هوا را در سواحل جنوب ایران دارد. بندر گواتر از جاذبههای دیدنی متفاوت چابهار است.
این شهر ساحلی، تعدادی از جذابترین جاهای دیدنی را در خود جاده است، از غارهای بان میستی گرفته تا کوههای مریخی و دریاچه لیپار. یکی از شگفتیهای طبیعی این محدوده، خلیج گواتر است.
مهمترین بخش بازدید از این منطقه زیباییهای خلیج گواتر، بندر بریس، جنگلهای حرا و مهم تر از همه مردم خون گرم این منطقه است.
این منطقه هر ساله در اوایل پاییز پذیرای تعداد بیشماری از پرندگان مهاجر است.
با کمی صبوری می توان شاهد پرندگان منحصر به فرد و کمیاب، خرچنگها و لاک پشتهای دریایی و همچنین شنای دلفینها در آب خلیج بود.
در سال ۱۳۶۳ کمال الدین غراب در کتاب «بلوچستان، یادگار مطرود قرون» خود در مورد بندر گواتر چنین میگوید:
«بندر گواتر، روستای ساحلی متروکی است در جنوب شرقیترین نقطه مملکت که زمانی بندری معروف و پر رونق بوده است. در طول تاریخ هر از گاهی، این قوم به بهانه ای مجبور به گریز از سرزمین آبا و اجدادی خویش شده است. گاه به بهانه سیل، گاه به بهانه قحطی، و بیشتر از همه به حربه زور. تجارت در گواتر پیشینهای طولانی داشته و تاجران بلوچ از آبهای این خلیج، از هند به سمت آفریقا را زیر پا میگذاشتهاند.
گواتر از مراکز اصلی پرورش و صادرات میگو بوده که در این سالها کمی از رونق افتاده اما همچنان پابرجاست. در ساحل گواتر قبرستانی وجود دارد
اهالی روستا آن را قبرستان بهرمنها مینامند و میگویند چند صد سال قدمت دارد. این قبرستان از گورهایی سنگی تشکیل شده است که به موازات ساحل و در یک جهت قرار گرفته اند.
بهترین فصل برای رفتن به بندر زیبایی گواتر فصل زمستان و فصل بهار (تا پایان اردیبهشت ماه) است. البته اگر قصد لذت از ساحلهای طلاییرنگ و تجربه شنا در دریایی به رنگ آبی لاجوردی دارید، تابستان نیز میتوانید به این منطقه سفر کنید؛ ولی گرمای شدید هوا در این فصل باعث شده است بسیاری از سفر به این منطقه در تابستان منصرف شوند.
در ماههای تیر و مرداد و بهدلیل وزش بادهای موسمی ارتفاع امواج به ۱۵ متر نیز میرسد که بهتازگی این منطقه را تبدیل به مکانی مطلوب برای ورزش موجسواری کرده و حتی توانسته است نظر گردشگرانی را از خارج از کشور بهسمت خود جلب کند.
این بندر نقطه اشتراک دو رود از ایران و پاکستان است. «باهوکلات» از ایران و رود «نهردشت» از پاکستان، در این خلیج با هم یکی میشوند. ساحل طلایی و دریای آبی عمان، یکی از دلایل اصلی زیبایی خلیج گواتر است.
دریایی خوشرنگ جنوبی ایران با پرتوهای پرقدرت و طلایی خورشید در این منطقه، تصویری بکر و تماشایی از خلیج گواتر در ذهنتان ثبت میکند و بدون شک با یک بار سفر، شیفته این منطقه بکر ساحلی خواهید شد. مهمترین ویژگی ساحل این خلیج، دستنخورده ماندن آن و آلودهنشدن به تغییرات بشر است.
در این ساحل طلایی شانس این را خواهید داشت که شاهد حرکت آرام خرچنگهای کوچک و بزرگی باشید که از دریا به خشکی آمدهاند. اگر کمی خوششانستر باشید، شاید بتوانید لاکپشتهای این ساحل را هم ببینید یا شاهد شنای دلفینها باشید.
بهجز جاهای دیدنی چابهار و اطراف آن، در این بخش درباره دیدنیهای موجود در مسیر چابهار به گواتر توضیح میدهیم. از مهمترین جاذبههای این مسیر میتوان به دریاچه صورتی لیپار، بندر بریس و کوههای مریخی (مینیاتوری) اشاره کرد:
یکی از بهترین جاذبههای گردشگری بندر گواتر و یکی از شگفتیهای چابهار در استان سیستان و بلوچستان دریاچه صورتی لیپار است که باید از آن دیدن کرد.
بعد از دیدن تابلوی ۵۵ کیلومتر مانده به گواتر اگر به سمت راست جاده (دریا نیز در سمت راست جاده قرار دارد) نگاه کنید، متوجه مسیر کوچک خاکی میشوید که به دریاچه صورتی رنگ معروف به لیپار میرسد. البته فاصله دریاچه تا جاده زیاد نیست و میتوانید بعد از پارک خودرو کنار جاده، مسیر حدودا پنج دقیقهای را پیاده طی کنید.
همچنین ساحل دریایی کنار دریاچه یکی از بهترین سوحل این مسیر برای شنا و ورزشهای آبی است. البته امکان انجام ورزشهای زیر آبی مانند اسنورکلینگ و غواصی وجود ندارد. شاید بتوانید خانمهای بلوچ را ببینید که در درياچه صورتی مشغول برداشت نمک از ساحل برای مصرف خانگی هستند.
یکی از دلایل مهم رنگ صورتی دریاچه فعالیت پلانکتون های گیاهی است که از طریق جریانات دریایی نیز تعدادشان زیاد می شود.
چابهار دارای آب و هوایی معتدل مانند بهار است از این رو چابهار نامیده می شود. این شهر دارای جاذبه های توریستی فراوانی است که یکی از این جاذبه های بسیار دیدنی دریاچه صورتی چابهار است.
یکی دیگر از جاذبههای گردشگری بندر گواتر چابهار، کوههای مینیاتوری یا مریخی اطراف این شهر است. با دیدن این کوهها چنین تصور میشود که مرتب مورد اصابت شهاب سنگ قرار گرفته اند. این کوههای زیبا در مسیر خلیج گواتر و کمی بعد از تالاب لیپار در سمت چپ جاده و در فاصله حدود ۴۵ کیلومتری از چابهار قرار دارند و به خاطر شکل خاص و متفاوت که بیشتر رنگ خاکستری داشته و تشابه آنها به کوههای کره مریخ به کوههای مریخی مشهور شده و مورد توجه گردشگران این منطقه قرار گرفتهاند.
این کوهها اصلا سنگهای سختی نیستند و به راحتی فرسایش یافته و می توان آنها را با دست جدا نمود.
زیباترین جاذبههای گردشگری بندر گواتر چابهار، بندر بریس است که در ۵۵ کیلومتری شهر چابهار به سمت گواتر قرار دارد. اگر از کنارههای سواحل طلایی مکران به سمت شرق برویم و به جادهای پرپیچ و خم برسیم که بین کوههای مینیاتوری و دریای عمان قرار گرفته، جاده ای که ما را به بندر بریس میرساند را میبینیم. زیباترین بخش این بندر یک صخره بلند در کنار ساحل است که به مکانی محبوب برای گرفتن عکسهای یادگاری تبدیل شده است.
بندر یا اسکله پسابندر از جاهای دیدنی چابهار است و در فاصله ۸۸ کیلومتری جنوب شرقی چابهار و در خلیج گواتر قرار دارد. این منطقه قطب صادرات ماهیهایی مانند ماهی تن، شیرماهی و حلوا است و به همین دلیل در این منطقه میتوان ماهی را با قیمت مناسبتری نسبت به چابهار تهیه کرد. در نزدیکی پسابندر نیز جزیرهای واقع شده که از زیستگاههای شاهمیگو است.
در استان سیستان و بلوچستان و در ۱۲۰ کیلومتری چابهار بعد از بندر بریس، در نقطه صفر مرزی، جنگل دریایی فوقالعاده طبیعی و زیبایی را میبینید که چشمانداز و منظره زیبایی را در گوادر چابهار به نمایش گذاشته است.
جنگلهای حرا که از آنها بانام جنگلهای مانگرو نیز یاد میکنند و ۳۵۰ هکتار از گواتر چابهار (در مرز پاکستان) را اشغال کرده است. جنگلهایی هستند که هر کس با تور چابهار به آن سفر کند، حتماً ساعاتی را برای دیدنش وقت میگذارد.
در جنگل حرا با قایقسواری در مردابهای این جنگل به تماشای گلهای شاهپسند و میوههایی که شبیه کپسول تخممرغیاند مشغول میشوید این گلها بهقدری زیبا هستند که چشم هر بینندهای را به خود خیره میکند. به دلیل وجود همین گلهای بسیار معطر و پرشهد، زنبورهای وحشی در فصل بهار و تابستان که زمان شکوفه دهی گلها است بر فراز این دریای جنگلی پرواز میکنند بهطوریکه در لابهلای درختان و میان سرشاخهها کندوهایی برای خودساخته و عسل تولید میکنند که بسیار خوشطعم و خوشمزه است. علاوه بر چابهار، قشم، بوشهر و چند جای دیگر، جنگل حرا را میتوان در مصر و عربستان نیز مشاهده کرد.
در اطراف چابهار جاذبههای طبیعی زیادی وجود دارد. یکی از آنها جنگل انجیر معابد است که در نزدیکی بندر تنگ قرار دارد. نوجوانان منطقه از شاخه های محکم آن آویزان شده و تاب میخورند. انجیر معابد ،درخت مکر زن، لور و انجیر هندی نیز نام دارد و یکی از بلندترین درختان جنگلهای بارانی است و چرخه زندگی غیرمعمولی دارد. دانههای آن در درون فضله پرندگان بر روی درختان دیگر سقوط میکند. این دانهها جوانه میآورند که ریشههایش را به پایین به سمت زمین میفرستد. شاخههای گیاه تنه درخت میزبان را دربرگرفته به تدریج آن را خفه میکنند به همین دلیل به این درخت نام درخت خفهکننده را نیز دادهاند.
هتل مرجان: ۲.۳ کیلومتر
صدف ریزورت: ۲.۵ کیلومتر
خانه ساحل گوست: ۱.۷ کیلومتر
هتل آسکانی: ۲.۴ کیلومتر
مارینز لانژ: ۱.۳ کیلومتر
۴.۸ کیلومتر:راوال پوینت
رستوران ماشاالله: ۵.۳ کیلومتر
رستوران آلتین: ۶.۴ کیلومتر
رستوران شینواری: ۷.۶ کیلومتر
برای سفر به بندر گواتر، با کارشناسان عتیقگشت تماس حاصل فرمایید و از مشاوره رایگان تلفنی ما بهرهمند شوید.
برای اطلاع از اخبار لحظهای و مشاهده تورهای جدید ما را در اینستاگرام دنبال کنید.
شرکت خدمات مسافرتی عتیقگشت؛ ارائهدهنده برترین تورهای داخلی و خارجی و کلیه خدمات مسافرتی از قبیل: